Program pátečního Vícehlasu na Zastávce


Milí příznivci Vícehlasu,

Po včerejším celodenním hlasohledím workshopu se skvělým sbormistrem Michalem Hájkem mám přehršel námětů na vokální hry a sborové improvizace a už se nemůžu dočkat, až si něco z toho spolu vyzkoušíme. Už tento pátek na Zastávce!

Kromě toho budeme i "normálně" zpívat - na památku houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské, si zazpíváme píseň Ej, hory, hory - video s Jitkou jsem bohužel nenanašla, na jejím webu je audionahrávka https://jitkasuranska.cz/plocek-a-suranska/
Jitka Šuranská zemřela 28. října ve 41 letech po těžké nemoci. Byla nejen famózní houslistka a zpěvačka, ale hlavně krásný člověk. Ve své tvorbě čerpala z moravského folkloru. 


Jak o Jitce řekl organizátor festivalu Hradecký slunovrat Václav Müller.: "Jitka Šuranská převedla moravský folklor do současné doby s virtuozitou houslistky filharmonie a „šmrncem moderní muzikantky, pro kterou je loop station (pomůcka na vrstvení zvuku) hudecký nástroj pomáhající krásné tradici stát se fascinující současností. Jitka byla hudbou, hudba byla Jitka. Byla propojena s krajinou, jejíž písně hrála, citlivá duše, citlivé srdce."

Hezkou vzpomínku Jiřího Plocka, Jitčina muzikantského partnera, najdete zde:
https://www.kulturni-noviny.cz/jitka
Pěkný článek s ukázkami Jitčiny tvorby vyšel i na serveru aktualne.cz:
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/jitka-suranska-nekrolog

Dál bych do programu ráda zařadila například píseň Mawa He https://www.youtube.com/watch?v=aQ9saYlOMMQ, kterou znám od Anity Daulne, nebo indiánskou píseň Evening rise, spirit come https://www.youtube.com/watch?v=nMnZm8NjNZ8


 
Když bude chuť a čas, můžeme si zkusit zopakovat Štoj pa moru - tentokrát konečně s chorovodem.

Bonbónek: na strunné nástroje nás doprovodí kytarista a hráč (a učitel hry) na ukulele Pavel Baxa. 

 
Přijďte si to taky užít! Odkaz na přihlášku je najdete zde: https://docs.google.com/forms/prihlaska-zastavka-rijen)
 

Těším se na Vás!


Naďa


Komentáře