Report z VÍCEHLASU s Terezou Mackovou + pozvánka


Milí příznivci VÍCEHLASU!

Zde je pár videí z lednového VÍCEHLASU, který vedla  s Tereza Macková. Vzhledem k nadšeným ohlasům účastníků určitě něco podobného zase brzy zopakujeme!

"Huž vám kvinde dávám"  - na dudy hrají Tereza Macková a Tibor Parák.
  

Závěrečná vokální improvizace v doprovodu dud na motivy písně Mám jít sloužit na vovčárnu (mollová variace). Na dudy hraje a sólo zpívá Tereza Macková.


Na závěr mám jednu pozvánku pro zkušené zpěváky - činné či vysloužilé sboristy zvyklé zpívat svůj hlas a capella (třeba jen v kvartetu), kteří se orientují v notách a jsou zvyklí na sborovou „disciplínu“.
Jestli se v této charakteristice poznáváte, určitě si nenechejte ujít příští pátek - 24. ledna - sborovou ochutnávku pod vedením Kamily Komorousové.


Kamila zakládá SMÍŠENÝ KOMORNÍ SBOR, JEHOŽ CÍLEM NEBUDE VEŘEJNÉ VYSTUPOVÁNÍ, ale zaměření na původní poslání sborové hudby = secvičit podle not ca 3-4 hlasé skladby (jako ne například africká modlitba za déšť Meguru v upoutávce) a kvalitně si je zazpívat – zazpívat si to, proč člověk chodívá na koncerty. (Zkoušky sboru budou v Plzni za poplatek v řádu desetikorun (na nájemné).)


"Dámy a pánové,
zvu vás na tříhodinovou sborovou ochutnávku, která bude probíhat zhruba jako klasická sborová zkouška. Po rozezpívání dostanete do rukou noty 2-4 hlasých skladeb, které se na místě naučíme a dáme dohromady. Vzhledem k omezenému času vyberu kratší a jednodušší kousky – nějaké hezké štěky :-), které bychom měli za chvíli zvládnout – něco jako africkou modlitbu o déšť Meguru, nebo Bachovu harmonizaci In dulci iubilo (jen první část) nebo starou baskickou koledu The Angel Gabriel, ukrajinskou lidovku Ticho nad ričkoju (a capella) nebo středověčinu Gaudete (bez sól).
A čeho že to je „ochutnávka“?  Inu, hledala jsem nějaké hudební těleso, které by mi vyhovovalo repertoárem, úrovní i přístupem, ale žádné jsem zatím neobjevila, tak jsem došla k tomu, že si ho musím založit! :) A tohle jednorázové setkání je pro mě příležitost vyjít s kůží na trh a dát dohromady ty správné lidi.
Po této ochutnávce vyhlásím termín „konkurzu“, kde si zazpíváme pár písní z ochutnávky v duu/triu/kvartetu a z kterého vzejde konečné, resp. počáteční složení sboru.
Během svého hledání jsem si utřídila priority, co chci a co nechci:
Chci klasický repertoár, což je velmi stručně řečeno stará muzika a ruské lidovky = ruská pravoslavná a jiná duchovní hudba (čistě jako umění, bez náboženské náplně), lidovky z Ruska, Ukrajiny, Balkánu, Afriky, Anglie (české mě moc neberou), občas nějaký madrigal nebo jiná „světská“ hudba. Rozhodně klasické harmonie a klasické pojetí, tj. žádné moderní kočičiny ani africké bubínkování, žádné sborové úpravy popových hitů. Písně v poklidném tempu, občas proložené něčím svižnějším.
Chci navázat na původní poslání sborové hudby = společně si zazpívat a zároveň poslouchat co z nás leze – zazpívat si to, proč člověk chodívá na koncerty. Cílem není veřejné vystupování.
Chci seriózní hudební těleso – smíšený komorní sbor, jehož cílem je secvičit podle not ca 3-4 hlasé skladby a kvalitně si je zazpívat. Chyby jsou brány jako přirozená součást procesu učení. (Nechci ezoterický zpívací kroužek s vysokou koncentrací pestrých sukní, kde se hledá a improvizuje a hlavním heslem je „to nevadí“ (ač proti sukním ale nic nemám, ba naopak)).
Chci uzavřenou skupinu ca 5-10 sboristů, kteří budou poctivě chodit na zkoušky, protože ví, že ostatní na ně čekají, neb bez nich je v té skladbě díra. (Nechci otevřené setkávání pod heslem „kdo přijde, ten zpívá“ protože se nechci pokaždé potkávat s jinými lidmi a plýtvat časem těch, co chodí pravidelně, tím, že budu někoho znovu a znovu doučovat to samé pořád dokola). Zkoušky budou v Plzni (ale ne na Zastávce) za poplatek v řádu desetikorun (na nájemné).
Chci činné/vysloužilé sboristy zvyklé zpívat svůj hlas a capella (třeba jen v kvartetu), kteří se orientují v notách a očekávají sborovou „disciplínu“. (Nechci nezkušené zpěváky, kteří se neudrží ve vícehlase a kteří se sesypou, když jim řeknu, že něco zazpívali špatně).
Doufám, že to nezní moc drsně nebo velkohubě, protože nejsem žádný profesionální sbormistr :)
Líbí se vám to? Váháte? Tak přijďte ochutnat – můžete si mě „očuchat“ a uvidíte, jestli je to pro vás to pravé ořechové.
Nejste si jistí, jestli jste na to dost dobří? Tak to asi jste, protože ti, co nejsou, se obvykle takhle nezeptají…"

Kamila Komorousová

PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE ZDE: https://docs.google.com/forms/ochutnavka-sbor-kamila


A samozřejmě se můžete těšit na únorový VÍCEHLAS na Zastávce 21. 2. 2020 s podtitulem
THE BEST OF 2019, jehož program můžete sami ovlivnit svým výběrem z písní z loňského roku -

https://doodle.com/hlasovani-vicehlas-the-best-of-2019

PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE ZDE: https://docs.google.com/forms/prihlaska-vicehlas-unor

Zpěvu zdar!

Naďa :)

Komentáře