Koncert PUDU a Alikvotního sboru Spektrum


Milí příznivci VÍCEHLASU!

Ráda sdílím pozvánku pěveckého sboru dobřanských učitelů P.U.D.U.

Příjďte si poslechnout unikátní alikvotní zpěv v podání pražského Alikvotního sboru Spektrum pod vedením jedinečného sbormistra a propagátora této techniky zpěvu Jana Staňka, kteří budou hosty pěveckého sboru P.U.D.U., jenž rovněž předvede něco z nového repertoáru.

Koncert se koná v kostele sv. Mikuláše na náměstí v Dobřanech. Vstupné 70,- k prodeji na místě.

Alikvotní zpěv neboli hrdelní či harmonický zpěv je technika zpěvu založená na vědomém zesílení tzv. alikvotních tónů pomocí jemné práce s rezonančním prostorem v ústech a s polohou jazyka. Tato pěvecká technika má historické kořeny ve střední Asii (Mongolsko a Tuva), ale i v rituálních zpěvech tibetských mnichů. Do Evropy se tento způsob zpěvu rozšířil až v sedmdesátých letech minulého století a okouzlil mnoho zpěváků i posluchačů. Zejména v poslední době se tento způsob zpívání velmi rozvíjí. Zpívání alikvotních tónů zní, jako kdyby při normálním zpěvu zněl navíc ještě tón podobný tónu flétny. Jeden hlas tak zpívá dvouhlasně! Zpěváci Spektra absolvují pod vedením sbormistra Jana Staňka speciální hlasový výcvik a umí využít alikvotní tón v normálním (ale občas i velmi speciálním) sborovém repertoáru. Tato technika umožňuje vytvořit mimořádný a krásný sborový zvuk, který je velmi svébytný a těžko s něčím srovnatelný. Mezi ostatními alikvotními sbory je Spektrum unikátní právě tím, že spojuje klasický sborový zpěv s alikvotním. Je jediným sborem tohoto druhu v České republice a jedním z mála na světě!

Srdečně tedy zveme všechny naše příznivce, milovníky hudby a zvědavé posluchače na společný koncert P.U.D.U. a Alikvotního sboru Spektrum, který se koná 16. března 2020 od 19 hodin v kostele sv. Mikuláše na náměstí v Dobřanech. Garantujeme neuvěřitelný zážitek!





Komentáře